VMBpress
Klanten login
 

Klanten over VMBpress

- 1 - 2 - 3 -

Nieuw distributiesysteem voor tijdschriften

Samenwerking tussen uitgevers, impuls voor de boekhandel

‘De betaalde oplage van grote landelijke dagbladen en tijdschriften loopt zo’n drie procent terug’, meldt het Nederlands Media Nieuws begin 2012. Verderop in het zelfde nieuwsbericht staat dat dit percentage een vertekend beeld geeft over de kracht deze media. Volgens een onderzoek van Boek & Bedrijf in 2011 zijn tijdschriften ‘belangrijke klantentrekkers en omzetmakers voor de boekhandel’. Binnen de christelijke boekenmarkt is de afgelopen maanden een nieuw initiatief ontstaan. VMBpress gaat voor meerdere christelijke tijdschriften de distributie verzorgen naar de christelijke boekhandel. Guido Sanders, account manager bij VMBpress vertelt over de kracht van dit nieuwe distributiekanaal.

Sanders: “Nederland is een tijdschriftenland. Een aanzienlijk deel van de in Nederland uitgegeven tijdschriften is helaas nog niet overal te koop. Dit geldt ook voor een groot aantal christelijke titels. De reden dat de losse verkoop tot nu toe lang nog niet overal werd aangeboden, was de administratieve rompslomp waar zowel uitgever als boekhandel tegenaan liepen. De afgelopen tijd hebben wij positieve samenwerkingsgesprekken gevoerd met meerdere uitgevers van christelijke tijdschriften. De uitkomst is dat via ons distributiesysteem christelijke tijdschriften worden aangeboden aan de christelijke boekhandel. De eerste boekhandels hebben inmiddels hun bestelling geplaatst. Het is helaas nog te vroeg om verkoopcijfers te melden, maar de reactie vanuit de boekhandels is positief.”

Voor de boekhandel is de verkoop van tijdschriften een mooie aanvulling op het bestaande assortiment van boeken, muziek, film, gifts en kaarten. Eén van de deelnemende boekhandels is Evangelische Boekhandel De Blijde Boodschap uit Nieuwleusen. Eigenaar Henk van der Ploeg: “Ik ben blij met deze nieuwe vorm van samenwerken. Op deze manier kunnen we als boekhandel een breed assortiment aan tijdschriften aanbieden en de volle breedte van de christelijke tijdschriftenmarkt laten zien. Het is daarmee voor ons ook een kans om meer mensen te bereiken. Investeren in tijdschriften was nooit echt rendabel, maar deze vorm van samenwerking is dat wel. Er zitten voor ons geen extra kosten aan, mede omdat we geen tijdschriften of voorbladen hoeven te retourneren. Alleen de verkochte exemplaren worden gefactureerd.”

In een periode waarin consumenten steeds minder een abonnement afsluiten, is losse verkoop een goed promotiemiddel. De consument kan kennismaken met een titel of een tijdschrift cadeau geven. Vertegenwoordiger Dick ten Brave, Uitgeversgroep Jongbloed legt uit waarom Jongbloed participeert: “De losse verkoop van tijdschriften is voor ons een tweede verkoopkanaal. We hopen natuurlijk dat consumenten na een eerste kennismaking besluiten een abonnement af te nemen. Door deze nieuwe manier van distribueren, die eenvoudig en eenduidig is, hopen wij dat het tijdschriftenaanbod in de christelijke boekhandel toeneemt. VMBpress presenteert het totale aanbod van christelijke tijdschriften; de boekhandel kan zelf uitkiezen welke titels hij in de winkel wil verkopen. Jongbloed bood tot nu toe zelf de bladen Elisabet, de Nieuwe Koers en Aan de hand. Wellicht dat dit aanbod door deze samenwerking uitgebreid kan worden. ”

Reina Steenhuizen, redacteur tijdschriften bij Kok ten Have, voegt toe: “De meeste van onze tijdschriften zijn niet of nauwelijks geschikt voor afname in de algemene boekhandel. De doelgroep voor bladen als Ouderlingenblad, Handelingen, Gregoriusblad en Tussenruimte is te specifiek, te klein. De reden dat we vanuit Kok nooit zijn begonnen aan het leveren aan retailers, is de administratieve rompslomp van aanlevering, retouren, factureren, verkoopoverzichten etc. Dit zou niet opwegen tegen de baten van de opbrengsten. De reden dat we nu wél meegaan is dat VMBpress alle administratie rond het aanleveren en factureren op zich neemt. Deze samenwerking geeft ons de kans om meer zichtbaar te zijn in het veld. We hebben zelf al eens geëxperimenteerd met de exploitatie van het tijdschrift Herademing in de museumboekhandel van het Catharijne Convent in Utrecht. Het blad werd zichtbaar voor een redelijk breed publiek waarvan wij weten dat hun interesse ligt in de thematiek van het tijdschrift. De constructie met VMBpress geeft ons het zetje om dit nu met meerdere musea te gaan proberen en uiteraard ook met de christelijke boekhandel.”

Guido Sanders vermeldt nog dat de distributie van specifieke tijdschriften naar specifieke winkels past in de tendens dat steeds meer retailers zich richten op cross selling: “ Een delicatessenzaak die producten als olijven en parmaham verkoopt, vindt het bijvoorbeeld leuk en passend om daarnaast een tijdschrift met exclusieve recepten aan te bieden. Zo kan een christelijke boekhandel zijn assortiment verreiken met tijdschriften die passen bij de doelgroep en de andere artikelen die in de winkel verkrijgbaar zijn.”

VMBpress is een initiatief van:
abonnementenland
VMBpress BV | De Trompet 1739 | 1967 DB Heemskerk | Postbus 190 | 1940 AD Beverwijk | t 0251 – 257935 | f 0251 – 310405 | e info@vmbpress.nl | i www.vmbpress.nl