VMBpress
Klanten login
 

Klanten over VMBpress

- 1 - 2 - 3 -

Nieuwe exploitant Selexyz/De Slegte schrapt Winkels en verwacht hogere verkoopcijfers

De traditionele boekhandel is ten dode opgeschreven, vrezen veel ondernemers. Wat bezielt een buitenstaander als ProCures om miljoenen in de winkels van Selexyz en De Slegte te investeren?

Donderdag zijn de eerste gecombineerde winkels van Selexyz en De Slegte opengesteld voor het publiek. In vier steden kan de consument kennismaken met de vernieuwde formule.

Een spannende periode voor Paul Dumas. Hij is sinds het voorjaar fulltime bezig met de ombouwoperatie. De ondernemer, die onder meer eigenaar was van mediabedrijf D&D, werpt zich de laatste jaren op als investeerder. ProCures, zoals het vehikel heet dat hij runt met Maurits Regenboog, investeert voor eigen rekening en risico in bedrijven. Voorwaarde is dat ProCures op de stoel van de directeur kan gaan zitten. Daarnaast begeleidt het bedrijf aan- of verkoop van familiebedrijven en doet het zogeheten secondary deals.

Eind vorig jaar kocht ProCures zich in bij De Slegte, dat niet goed draaide. Het familiebedrijf zag de huurlasten snel stijgen en Dumas besloot dat de verkoper van tweedehandsboeken en ramsjpartijen ook nieuwe boeken en tijdschriften moest gaan aanbieden.

'De aankoop van de Selexyzboekhandels kort daarna is dan een logische stap', zegt Dumas. Hoewel hij geen ervaring heeft in retail, is hij overtuigd van zijn missie om bekende boekwinkels als Scheltema, Scholtens, Broese, Donner en Dominicanen weer een toekomst te kunnen bieden.

Hij heeft zich voor het project omringd met enkele retaildeskundigen als hoogleraar Cor Molenaar en voormalig Audax-topman Carel Bikkers. Beiden zijn sinds kort commissaris. Dat is hard nodig. De twee ketens tezamen leden vorig jaar een verlies (ebitda) van €6 min. Pro- Cures kocht voor een onbekend bedrag een meerderheidsbelang in De Slegte en betaalde ook nog eens €3,5 min voor de Selexyzwinkels (zonder het vastgoed). Daarnaast kost de ombouw veel geld. Hoeveel Dumas in totaal in de boekwinkels steekt, wil hij niet zeggen, maar het bedrijf beschikt over diepe zakken. De marktprognoses voor offline boekenverkoop zijn somber. Investeren in boekhandels is dan ook geen garantie voor succes.

Dumas is overtuigd van zijn plannen. Het Selexyz/De Slegte project is gebaseerd op strikte kostenreductie, het vernieuwen van de winkelformule, en een betere dienstverlening. Het aantal winkels gaat terug van 44 naar 31 en het personeelsbestand krimpt gefaseerd met bijna 150 werknemers. Dumas verwacht dit jaar al een positief bedrijfsresultaat (ebitda) op een omzet van €91 min. Over drie jaar moet de omzet zijn gestegen naar € 110 min en staat er een bedrijfsresultaat van €6 min. Hij heeft ergoede hoop op: 'Voorlopig liggen we redelijk op koers.' De familie De Slegte, die alleen nog aan het bedrijf verbonden is als minderheidsaandeelhouder, is al komen kijken. 'Ze vonden dat we de formule aan het verprutsen waren', zegt Dumas. 'Maar ze zijn nu ook heel enthousiast. In 2013 zal zich openbaren of we gaan slagen of niet.' Komend voorjaar wordt een zogeheten flagshipstore in Utrecht geopend. Daar worden alle veranderingen zichtbaar. De omzet van Broese moet vanaf dag één verdubbelen. De komende weken moet ProCures ook een besluit nemen over een herfinanciering. Dumas wil het liefst de leningen die nog openstaan bij ABN Amro, ING en het Centraal Boekhuis onder één noemer brengen. De kans is groot dat het bedrijf daarvoor bedrijfsobligaties gaat uitgeven, tot een bedrag van € 15 mln. Die herfinanciering moet de weg vrijmaken voor een juridische fusie van De Slegte en Selexyz.

Bron: FD

VMBpress is een initiatief van:
abonnementenland
VMBpress BV | De Trompet 1739 | 1967 DB Heemskerk | Postbus 190 | 1940 AD Beverwijk | t 0251 – 257935 | f 0251 – 310405 | e info@vmbpress.nl | i www.vmbpress.nl